Ranní cesta

je pro mne samota, krása, příroda a rozjímání, čas přítomného okamžikum zastavení myšlenek, vnímání okolního světla sluchem, zrakem, čichem a někdy také hmatem.

Vstávání do práce o víkendu je malý rituál, příprava na celý den. Hygiena, oblékání, snídaně jsou jiné než v týdnu, mám na ně více času, vstanu dříve, vše dělám v poklidu, vše si užívám, nespěchám.

Cesta do práce o víkendu začíná vždy úsměvem a dobrou náladou. Mnoho lidí nepotkávám, spíše jen ranní pejskaře, které vždy s úsměvem zdravím "Dobré ráno". Zdravím je, ikdyž je vlastně osobně ani neznám, je mi to jedno. Většinou mi překvapeně, ale s úsměvem odpoví a já vidím, že jejich nálada je ihned o trošičku lepší.

Když se dostanu na okraj města se zahrádkami a procházím kolem břízek, polí a domů lemujících mou cestu, zaměřím se zrakem na blízké i vzdálené vrchodky hor a hůrek s jejich lesy, zahradami i domečky; při tomto pohledu se mi zastaví mysl, myšlenky jsou pryč; jen vjem, pocit krásy, přírody, zpěvu ptáků, štěkání psa, bekot ovcí, kukačka, vítr, vánek, teplo, chůze, dech, život...

Nedávno jsem šla jinudy než obvykle a objevila jsem pro mne nový, krásný kout přírody pod Olešnou. Zahrádky v prosluněném, ale docela chladném ránu, byly tiché, zamlké, jakoby mne zvaly "Pojď, pojď...". Nedaleký rybník mlčel, sem tam bylo slyšet šplouchnutí ryby. Okolní zeleň byla pokryta stříbrošedými kapkami rosy, na konečcích listů stromů visely kapky čekajíc na svou cestu dolů, směrem k matce zemi. Břehy Olešné již byly obsazeny rybáři, na zábradlí hráze se usadil ledňáček, přes cestu přede mnou létali vrabčáci a červenky, nad hlavou mi prolétalo hejno hus a volavka. Vnímala jsem jen zvuky, obraz a vůně okolního světa. V duši klid, mír, lásku a pochopení. To je pro mne to pravé uvolnění, relaxace duše.

Tím vším Vám chci říci, abyste vyšli ze svých ulit, vnímali více krásy okolí a lidí kolem Vás, užívali si dne, rána, oběda... Vždyť život je krásný, tak proč si jej neužít, neprožít? Lidičky, zahoďte MP3, sluchátka, černé sluneční brýle, umělou hudbu, vždyť přírodní hudba je všude kolem nás, stačí si jen vyjít z města ven jen kousek a vnímat to, co nám příroda nabízí. Zkuste to, je to vše zcela zdarma a stojí to za to.... Přítomnost je mnohem důležitější než minulost nebo budoucnost. ŽIJEME NYNÍ A TEĎ, TAK PROČ SI VŠE POŘÁDNĚ NEUŽÍT?????