NEHTY JSOU VAŠE VIZITKA

Upravené ruce jsou stejně důležité jako účes nebo líčení.

Co však dělat s nehty, které se třepí a lámou?

            Nehet je složen ze tří až čtyř vrstev drobných tvrdých šupinek, které na sebe pevně přiléhají. Pokud ale v těle nastane nějaký nesoulad, původně zdravý a lesklý nehet se může začít lámat, třepit nebo loupat. Tyto nechtěné jevy trápí některé ženy v období menstruace, kdy tělo ztrácí větší množství železa. Na kvalitě nehtů se může také podepsat nedostatek dalšího stopového prvku, zinku. V obou případech pomůže přidat do stravy více potravin, které železo a zinek obsahují nebo užívat doplňky stravy určené speciálně pro výživu nehtů. Tyto přípravky většinou posilují zároveň také vlasy, takže zabijete dvě mouchy jednou ranou.

            Lámavé nehty mohou být rovněž důsledkem péče o domácnost. Zvláště pak, pokud myjete nádobí a provádíte úklid bez gumových rukavic, protože tímto vystavujete nehty častému působení chemikálií, které vaše nehty vysušují, narušují, odmašťují a změkčují. Chápu, že práce v rukavicích není extra pohodlná, ale dá se na to zvyknout. Pokud vám nevyhovují tlusté gumové (klasické) rukavice, kupte si latexové nebo polypropylénové (PP) – vhodné i pro alergiky na latex, já je používám nejraději. Kromě nehtů tím prospějete také jemné pokožce na hřbetech rukou.

Jestliže však rukavice nemáte nebo práci v nich opravdu nesnesete, pak si ruce po práci alespoň pořádně nakrémujte krémem na ruce. Na trhu je jich dost a dost. Doporučuji krémy fy Tian De, základní ochranné krémy s olivovým olejem nebo citronem stojí 44,- Kč, s mořskými řasami 48,- Kč, s aloe vera nebo kravským mlékem 52,- Kč atd. Všechny jsou vysoce hydratační a hloubkově regenerační. Pokud tyto krémy nemáte vyzkoušené a chtěli byste, pak máte možnost si je vyzkoušet nejen při manikúře, ale také při pedikúře ve frýdeckém NERESTu nebo místeckém Aquaparku, nově také ve Studiu zdraví a kondice na Poliklinice v Místku, 1.patro – průchod na rehabilitace. Doporučuji se však předem objednat. 

První pomoc

            Co však dělat, když je povrch nehtů již narušený? Zbruště je (nejlépe skleněným pilníkem) úplně nakrátko a pečlivě promastěte výživným krémem nebo olejíčkem na nehty. Tuto proceduru si naplánujte na dobu těsně před spaním. Krém či olejíček bude mít čas se vstřebat a vykonat své blahodárné dílo. Jednorázové ošetření zřejmě stačit nebude, opakujte jej tedy tak dlouho, až nehty zesílí. Potom již výživný krém používejte cca jednou týdně jako prevenci. Tím posílíte nejen nehty, ale také se zbavíte nepříjemných záděr. Promašťování kůžičky nehtů krémem nebo olejíčkem je totiž na nepříjemné ranky kolem nehtů nejúčinnější.

Dobroty pro nehty

            Kromě rozkolísané hladiny stopových prvků jsou lámavé nehty často znakem nedostatku bílkovin. Buď jich jíte málo nebo je špatně trávíte, kombinujete atd. Bílkoviny (maso, ryba, kuře, králík, krůta, vejce, tofu nebo luštěniny) by měly být  každý den součástí hlavního jídla, plus byste je měli ještě dodávat ve formě malé svačinky. Tou mohou být ořechy, tvaroh nebo jogurt. Na zlepšení trávení bílkovin si do jídelníčku přidejte kiwi , které obsahuje specifický enzym, jež trávení pomáhá. Pokud trpíte alergií na kiwi, použijte ananas, nejlépe čerstvý, má stejné vlastnosti jako kiwi.