JDĚTE NA TO ZČERSTVA!

Svět se veze na svěží vlně fresh a smoothies. Svezte se také, je to zdravé, dobré a překvapivě zábavné.

            Že je čerstvé ovoce a zelenina zdravá, je známá pravda. Pravda ale také je, že celý svět se zrychlil a málokdo už chce ztrácet čas se strouháním mrkve s jablkem. Proč taky, když obojí můžete hodit do mixéru a za patnáct vteřin máte plnou sklenici čerstvé šťávy. Anebo také freshe či smoothie. Oba dva jsou totiž pro lidský organismus obrovským přínosem.

Fresh vás nakopne

            Ovocné šťávy se pijí snad v každé domácnosti. Většinou ale bohužel ve formě průmyslově vyráběných sirupů nebo džusů s vysokým obsahem rafinovaného cukru. To se s čerstvě vymačkanou šťávou z ovoce a zeleniny nedá vůbec srovnat. Takový čerstvý fresh má nejen úžasnou chuť a vůni, ale především vysoký obsah živých enzymů a dalších biologicky významných látek. Pitím vylisovaných šťáv si vyčistíte organismus, takže se budete cítit méně unaveni, což nyní, na počátku jara všichni uvítáme. Kromě detoxikace vám fresh dodá spoustu vitamínů i minerálů, podpoří trávení a dodá energii.

            Odšťavňovat můžete téměř jakékoli ovoce a zeleninu. chce to zkoušet různé kombinace, než přijdete na tu svou oblíbenou. Velice svěží je například nápoj z citrusů, jablek a řapíkatého celeru. Když k tomu přidáte ještě kousek zázvoru, máte hotový životabudič, který vás ochrání před atakem jarní chřipky.

            Pestrý výběr nejrůznějších nápojů z čerstvého ovoce a zeleniny mají  tzv. fresh bary kde vám vedle nabídky vlastních receptur přímo před vašima očima vylisují plodiny, na kreré si ukážete. Kdo ale fandí zdravému životnímu stylu, měl by si odšťavňovač pořídit domů, vyplatí se vám hlavně tehdy, máte-li malé děti. Jim rozhodně mnohem více prospěje fresh než džus z krabice. A ještě ušetříte.

Smootie vás zasytí

            Tam, kde je fresh, nebývá daleko smoothie. I jeho základem je čerstvé ovoce (zelenina již méně, smoothie je založeno spíš na ovocné složce), to se však mixuje společně s dalšími ingrediencemi jako např. mladý ječmen, ovesné vločky, semínka nebo ořechy, koření, jogurt, kokosové mléko, Cottage sušené ovoce…. Tak vznikne nápoj husté a krémové konzistence.

            Výhodou je, že kromě svačiny může posloužit třeba i jako zdravá večeře. Příp. si ho můžete dát, když pospícháte městem na schůzku a nemáte čas na oběd. Zastavit se na pár chvil ve fresh baru a dát si smoothies je rozhodně lepší varianta než do sebe cpát produkty fast foodu. Smoothie vás totiž příjemně pohladí, zato hamburger uzemní.

            Smoothie si stejně jako fresh můžete udělat doma šitý přesně na míru vlastní chuti a potřebám. Dá se zamrazit, takže jej můžete servírovat jako dezert místo obligátní (a kalorické) zmrzliny. Smoothie je zkrátka multifunkční jídlo jako dělané do dnešní doby; s vločkami jej můžete využít jako zdravou snídani, s oříšky ke svačině, s jogurtem k večeři. Pokud zvolíte kaloričtější ingredience, jako např. banány, med, kokosová dřeň, může sloužit jako zdroj energie během výletu. Po fyzickém výkonu vám zase pomůže dodat energii

            Spousta lidí na smoothie doslova ujíždí, protože je baví nejen jeho široké využití, ale především nekonečná škála možností, jak si ho připravit.